Wie ben ik?

Sinds 1994 werk ik vol passie in het basisonderwijs. Gestart als groepsleerkracht op mijn eerste school in een nieuwbouwwijk. Mooi en leerzaam om een nieuwe school op te bouwen, zonder hinder óf profijt van geschiedenis. Steeds weer een proces van de bouw van een lokaal, het zoeken van nieuwe leerkrachten, het veranderen van de organisatie. Of je nu met 3 groepen en 3-voudige combinaties werkt of met allemaal enkelvoudige of zelfs parallelklassen, het heeft zo eigen vraagstukken.

Bij de komst van onze kinderen ben ik parttime gaan werken. Korte of langer durende invalmomenten op verschillende scholen en in verschillende groepen hebben mij met veel facetten van het onderwijs laten kennismaken. Naast het werken in het onderwijs, ligt mijn hart ook in het kerkenwerk. Drie jaar jeugdwerkleidster waar mijn takenpakket beleid maken, vrijwilligers toerusten en coachen in het clubwerk is geweest. Daarnaast godsdienstles geven op een openbare basisschool.

Inmiddels ben ik geen groepsleerkracht meer, maar sinds 2013 intern begeleider op verschillende scholen. Na mijn Master SEN Onderwijs en Zorg, ben ik meer voor collega’s en leerlingen van betekenis geworden door mijn kennis en ervaring te delen. Met deze kennis en ervaring ondersteun ik graag mensen en organisaties in vraagstukken binnen hun taak in het basisonderwijs. Met een opleiding tot begaafdheidsspecialist is mijn kennis van onderwijs aan (hoog) begaafde leerlingen uitgebreid en geef ik les aan leerlingen in een plusklas.

Mijn meest recente “passie” is contextuele leerlingbegeleiding. De drie jaar opleiding die ik heb gevolgd bij Ortho consult waren leerzaam, maar ook een “feestje”. Kijken naar de leerling in zijn of haar context brengt zoveel meer begrip en oplossingen dan het “plakken van etiketten”. Wat maakt dat de leerling is zoals hij of zij is of doet zoals hij of zij doet. Wat kunnen wij daarvan leren en hoe kunnen we daar mee omgaan? Hoe kunnen we hierbij aansluiten en iets in beweging zetten. En wat maakt de leerkracht tot de persoon die hij of zij is met overtuigingen of aanpak.

Naast contextuele gesprekken, voer ik sinds kort ook talentgesprekken met kinderen en ben ik medetrainer van de “Blij met mij training” voor kinderen en ouders. In deze training  en gesprekken vertrekken we vanuit de talenten van kinderen en stimuleren we hun eigen kracht van binnenuit. De kracht ligt in de combinatie van werken met kinderen én hun ouders. Zo bouwt de training aan veerkrachtige kinderen en ouders, met een gezond zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ineke Boermans - Van Wijk